Waarom thermografie?

 • Je hebt binnen 2 uur een uitslag. Je ontvangt per e-mail alle opnames in een rapport met bevindingen.
   
 • Het onderzoek is betaalbaar en veel goedkoper dan bijvoorbeeld röntgenfoto’s, scintigrafie of MRI-scan.
   
 • Er komt geen straling vrij en is dus volkomen veilig.
   
 • Deze onderzoekstechniek is heel geschikt voor moeilijk benaderbare paarden, omdat ik op ruime afstand van het paard verblijf.
   
 • De opnames worden op locatie gemaakt (het paard hoeft dus niet vervoerd te worden).
   
 • Zeer geschikt voor de aankoop van een paard.
  Álle probleemgebieden worden immers in kaart gebracht. Een veel voorkomend probleem zijn wervelblokkades in de rug en lendenen. Bij een klinisch onderzoek komt dit niet boven water, omdat een reguliere dierenarts klinisch geen wervelblokkades kan traceren. Vaak worden er dan röntgenfoto’s van de rug gemaakt. Hieruit kan bijvoorbeeld kissing spines of artrose gediagnosticeerd worden, maar géén wervelblokkades. Dit is met een röntgenfoto namelijk niet mogelijk. Je bent inmiddels veel geld kwijt voor het klinisch onderzoek en de röntgenfoto’s, maar dan ben je er nog niet zeker van of je paard in de rug blokkadevrij is. 
  Thermografie brengt álle wervelblokkades feilloos in beeld. 
   
 • Niet alleen het secundair probleem wordt gevonden, maar ook de primaire oorzaak wordt gelokaliseerd.
  Als er bijvoorbeeld sprake is van een peesletsel, kán de oorzaak van het peesletsel vanuit een blokkade in de rug komen, met een verminderde doorbloeding naar de benen als gevolg. Maak je alleen een echo, dan zie je alleen het peesletsel. Dat wordt behandeld, maar de rug niet. Gevolg is dat er sprake is van een langere herstelperiode en een grotere kans op recidief.
   
 • Blessures zijn al in een vroeg stadium vast te stellen, die klinisch of via echo nog niet zichtbaar zijn.
  Bij overbelasting van bijvoorbeeld de pezen, is de eerste reactie van het lichaam warmte. Op dat moment is er nog geen sprake van weefselschade, waardoor de overbelasting nog niet zichtbaar is op een echo.
  Je merkt nog niets aan je paard. Er ontstaat nog geen zwelling en je paard loopt nog goed. Je rijdt door totdat je paard onregelmatig of kreupel gaat lopen of omdat er zwelling is opgetreden. In dit stadium is peesletsel wel te zien op een echo, maar feitelijk heb je al te lang doorgereden en ben je te laat. 
  Thermografie lokaliseert al in een vroeg stadium opkomende blessures en dat verkort aanzienlijk de herstel- en revalidatieperiode.
   
 • Thermografie kan ook preventief ingezet worden: bijvoorbeeld na een eventingwedstrijd of zware trainingsperiode. Met thermografie kun je dan zien of er sprake is van overbelasting, verzuring van de spieren of opkomende blessures.


   
© 2014 - Thermografie voor paarden - Gosewina Arentsen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 19-06-2018 . • Sitemap